ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

URZĄD GMINY JANOWIEC KOŚCIELNY
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Ekran szczegółów informacji - sprawa

Pobierz dane XMLSprawa: Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnym Drukuj informacjęSprawa: Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnym

Szczegóły informacji

Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnym

Wydział: Referat Organizacyjny

Ogłoszono dnia: 2012-12-11 19:07:46

Termin załatwienia

Wg art. 35, par 1-5 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000 r., nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) - do 30 dn

Osoba kontaktowa

Monika Ławicka

Miejsce załatwienia

Urząd Gminy Janowiec Kościelny, Referat Organizacyjny pokój nr 11

Miejsce złożenia dokumentów : Sekretariat Urzędu Gminnego w Janowcu Kościelnym, pokój nr 4

Telefon kontaktowy

89 6262444

Adres e-mail

gmina@janowiec.com.pl

Miejsce odbioru

Wymagane Dokumenty

Przedsiębiorca lub Rolnik, który zakończył świadczenie usług hotelarskich w gospodarstwie rolnym składa informację do prowadzącego ewidencję właściwego ze względu na miejsce położenia obiektu wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o tym fakcie

5510Z hotele i podobne obiekty zakwaterowania

5520Z obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania

5530Z pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe

Zgodnie z zapisem ustawy o usługach turystycznych:

Art. 39. 4. Przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania właściwego organu o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

5. Rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania właściwego organu o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

Art. 38. 2. Zaszeregowania pól biwakowych dokonuje i prowadzi ich ewidencję wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

3. Ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3, prowadzi wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

Organ prowadzący ewidencję obiektów (wójt właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu) dokonuje czynności materialno - technicznej, tj. wpisuje fakt zaprzestania świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę w karcie obiektu.

PROCEDURA:

Wnioskodawca składa informację o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich w innym obiekcie (nie będącym obiektem hotelarskim), w którym mogą być świadczone usługi hotelarskie, do wójta (burmistrza prezydenta miasta) właściwego ze względu na miejsce położenia obiektu z prośbą o wykreślenie z ewidencji obiektów.

 

Organ prowadzący ewidencję obiektów, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu na podstawie złożonej przez wnioskodawcę informacji o zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich (zgodnie z art. 39 ust. 5 i art. 38 ust. 3 ustawy o usługach turystycznych) dokonuje czynności materialno - technicznej, tj. wpisuje fakt zaprzestania świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę w karcie obiektu.

Zgodnie z § 18.2. Organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wykreśla z urzędu obiekt z ewidencji, jeżeli:

1) przedsiębiorca lub rolnik wpisany do ewidencji zaprzestał na okres dłuższy niż rok świadczenia usług hotelarskich;

 

Podstawa prawna

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych

 

Rozdział 5

Usługi hotelarskie

Art. 38. 2. Zaszeregowania pól biwakowych dokonuje i prowadzi ich ewidencję wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

3. Ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3, prowadzi wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

 

Art. 39. 4. Przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania właściwego organu o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

5. Rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania właściwego organu o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

Kodeks wykroczeń Ustawa z dnia 20 maja 1971

 

Art. 601"§ 4. Kto:

2) świadcząc usługi hotelarskie używa nazw rodzajowych lub określenia kategorii obiektów hotelarskich bez decyzji lub niezgodnie z decyzją,

2a) świadcząc usługi hotelarskie, używa oznaczeń, które mogą wprowadzić klientów w błąd co do rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego,

3) wbrew obowiązkowi świadczy usługi hotelarskie w obiekcie niezgłoszonym do ewidencji,

4) świadczy usługi hotelarskie wbrew decyzji nakazującej wstrzymanie ich świadczenia

- podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny."

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.

 

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA GOSPODARKI I PRACY

z dnia 19 sierpnia 2004 r.

w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie

(j. t.: Dz. U. z 2006 r. Nr 22, poz. 169 oraz z 2011r. Nr 259, poz. 1553)

tekst ujednolicony

 

§ 17.

1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji obiektów hotelarskich lub innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, informacje o:

1) zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich;

 

3. Przedsiębiorca lub rolnik świadczący usługi hotelarskie informuje organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, o zdarzeniach powodujących przejściowo wstrzymanie świadczonych usług. Informacji tych nie uważa się za zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1.

 

§ 18.

2. Organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wykreśla z urzędu obiekt z ewidencji, jeżeli:

1) przedsiębiorca lub rolnik wpisany do ewidencji zaprzestał na okres dłuższy niż rok świadczenia usług hotelarskich;

2) przedsiębiorcą świadczącym usługi hotelarskie w obiekcie była jednostka organizacyjna, która uległa likwidacji;

3) przedsiębiorca będący osobą fizyczną lub rolnik, świadczący usługi hotelarskie w obiekcie, zmarł;

4) obiekt nie spełnia wymagań sanitarnych, przeciwpożarowych lub innych określonych odrębnymi przepisami;

5) stan obiektu uniemożliwia świadczenie usług hotelarskich.

 

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Urząd Gminy Janowiec Kościelny
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Monika Ławicka
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2012-12-11
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Monika Ławicka
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2012-12-11 19:06:34
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Monika Ławicka
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2012-12-11 19:07:46
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Monika Ławicka
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2012-12-11 19:07:46
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1256 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »
« powrót do poprzedniej strony