Ekran szczegółów informacji - sprawa
Pobierz dane XMLSprawa: Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnym Drukuj informacjęSprawa: Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnymSzczegóły informacji
Informacja o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę, lub rolnika w gospodarstwie rolnym
Wydział: Referat Organizacyjny
Ogłoszono dnia: 2012-12-11 19:07:46
Termin załatwienia
Wg art. 35, par 1-5 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000 r., nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) - do 30 dn
Osoba kontaktowa
Monika Ławicka
Miejsce załatwienia
Urząd Gminy Janowiec Kościelny, Referat Organizacyjny pokój nr 11
Miejsce złożenia dokumentów : Sekretariat Urzędu Gminnego w Janowcu Kościelnym, pokój nr 4
Telefon kontaktowy
89 6262444
Adres e-mail
gmina@janowiec.com.pl
Miejsce odbioru
Wymagane Dokumenty
Przedsiębiorca lub Rolnik, który zakończył świadczenie usług hotelarskich w gospodarstwie rolnym składa informację do prowadzącego ewidencję właściwego ze względu na miejsce położenia obiektu wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o tym fakcie
5510Z hotele i podobne obiekty zakwaterowania
5520Z obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
5530Z pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
Zgodnie z zapisem ustawy o usługach turystycznych:
Art. 39. 4. Przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania właściwego organu o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
5. Rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania właściwego organu o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
Art. 38. 2. Zaszeregowania pól biwakowych dokonuje i prowadzi ich ewidencję wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.
3. Ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3, prowadzi wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.
Organ prowadzący ewidencję obiektów (wójt właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu) dokonuje czynności materialno - technicznej, tj. wpisuje fakt zaprzestania świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę w karcie obiektu.
PROCEDURA:
Wnioskodawca składa informację o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich w innym obiekcie (nie będącym obiektem hotelarskim), w którym mogą być świadczone usługi hotelarskie, do wójta (burmistrza prezydenta miasta) właściwego ze względu na miejsce położenia obiektu z prośbą o wykreślenie z ewidencji obiektów.
Organ prowadzący ewidencję obiektów, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu na podstawie złożonej przez wnioskodawcę informacji o zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich (zgodnie z art. 39 ust. 5 i art. 38 ust. 3 ustawy o usługach turystycznych) dokonuje czynności materialno - technicznej, tj. wpisuje fakt zaprzestania świadczenia usług hotelarskich przez przedsiębiorcę w karcie obiektu.
Zgodnie z § 18.2. Organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wykreśla z urzędu obiekt z ewidencji, jeżeli:
1) przedsiębiorca lub rolnik wpisany do ewidencji zaprzestał na okres dłuższy niż rok świadczenia usług hotelarskich;
Podstawa prawna
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych
Rozdział 5
Usługi hotelarskie
Art. 38. 2. Zaszeregowania pól biwakowych dokonuje i prowadzi ich ewidencję wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.
3. Ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3, prowadzi wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.
Art. 39. 4. Przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania właściwego organu o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
5. Rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania właściwego organu o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
Kodeks wykroczeń Ustawa z dnia 20 maja 1971
Art. 601"§ 4. Kto:
2) świadcząc usługi hotelarskie używa nazw rodzajowych lub określenia kategorii obiektów hotelarskich bez decyzji lub niezgodnie z decyzją,
2a) świadcząc usługi hotelarskie, używa oznaczeń, które mogą wprowadzić klientów w błąd co do rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego,
3) wbrew obowiązkowi świadczy usługi hotelarskie w obiekcie niezgłoszonym do ewidencji,
4) świadczy usługi hotelarskie wbrew decyzji nakazującej wstrzymanie ich świadczenia
- podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny."
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI I PRACY
z dnia 19 sierpnia 2004 r.
w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie
(j. t.: Dz. U. z 2006 r. Nr 22, poz. 169 oraz z 2011r. Nr 259, poz. 1553)
tekst ujednolicony
§ 17.
1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji obiektów hotelarskich lub innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, informacje o:
1) zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich;
3. Przedsiębiorca lub rolnik świadczący usługi hotelarskie informuje organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, o zdarzeniach powodujących przejściowo wstrzymanie świadczonych usług. Informacji tych nie uważa się za zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1.
§ 18.
2. Organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wykreśla z urzędu obiekt z ewidencji, jeżeli:
1) przedsiębiorca lub rolnik wpisany do ewidencji zaprzestał na okres dłuższy niż rok świadczenia usług hotelarskich;
2) przedsiębiorcą świadczącym usługi hotelarskie w obiekcie była jednostka organizacyjna, która uległa likwidacji;
3) przedsiębiorca będący osobą fizyczną lub rolnik, świadczący usługi hotelarskie w obiekcie, zmarł;
4) obiekt nie spełnia wymagań sanitarnych, przeciwpożarowych lub innych określonych odrębnymi przepisami;
5) stan obiektu uniemożliwia świadczenie usług hotelarskich.
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Urząd Gminy Janowiec Kościelny |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Monika Ławicka |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2012-12-11 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Monika Ławicka |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2012-12-11 19:06:34 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Monika Ławicka |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2012-12-11 19:07:46 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Monika Ławicka |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2012-12-11 19:07:46 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 1257 raz(y) |